Napo 2019: Beethoven in het bos

“Ik houd meer van een boom dan van een mens en niemand kan de natuur liefhebben zoals ik”, aldus Beethoven. “Je vraagt me waar ik mijn ideeën opdoe? Ze komen ongenodigd, direct of indirect. Tijdens mijn wandelingen in de vrije natuur, in de stilte van de nacht, bij het eerste zonnegloren kan ik ze bijna vastgrijpen”

Het weekend van 6 t/m 8 september 2019 staat in het teken van Beethovens beroemde en geliefde Zevende Symfonie. Met zijn levendige ritmes en herhalende melodieën was deze symfonie van meet af aan populair. Het tweede deel, het Allegretto, werd na de eerste uitvoering in Wenen op verzoek van het publiek herhaald en is misschien wel het populairste uit al zijn symfonieën.

Door alle delen klopt een gedreven ritmische puls. Met de vele sterke ritmische elementen was Beethoven zijn tijd ver vooruit (collega Carl Maria von Weber verklaarde hem ‘rijp voor het gekkenhuis’). Later zou Richard Wagner deze levenslustige symfonie ‘de apotheose van de dans’ noemen.

Als openingswerk spelen we de prachtige ‘Nocturne’ uit Midzomernachtsdroom van Mendelssohn. Geweldige werken om in de Veluwse bossen te spelen met het Nationaal Projectorkest!